Welkom
Profiel
Diensten
Tarief & Garantie
Tips en Links
Contact
SonSupport.nl
Computer helpdesk regio Eindhoven
Tips en Links

Support Windows XP stopt in april 2014, wat nu ?

Heeft u een computer met het besturingssysteem Windows XP? Dan moet u op zoek naar een ander besturingssyteem. Microsoft stopt op 8 april 2014 met de ondersteuning ervan. Dat betekent dat je geen automatische updates meer krijgt die je computer beschermen. Je loopt vanaf die datum een groter risico als je op internet gaat. Internetbankieren, je belastingaangifte doen, dat soort zaken moet je niet meer doen.

Bekijk ook het filmpje over dit onderwerk op de kassa website: klik hier

Ik kan bekijken of de computer die u heeft geschikt is om te upgraden naar Windows 7 of Windows 8. Is de computer te oud: Single Core CPU en minder dan 1Gb geheugen dan zou ik adviseren een nieuwe computer aan te schaffen.
Hierbij kan ik u ook adviseren.

Internetten zonder vervelende reclame boodschappen, het kan !

Het lijkt haast onmogelijk maar het is mogelijk lekker te surfen op het web zonder al die reclame boodschappen die steeds tevoorschijn komen. Installeer hiervoor de plugin met de naame "AdBlock plus", ga naar de website van AdBlock en selecteer de browser die je gebruikt, download en installeer de plugin voor je browser. Herstart je browser en je kunt heerlijk surfen, nog sneller ook want er hoeven minder plaatjes en texten gedownload te worden.


Backup maken, doe het nu !

Ik kom nog wekelijks mensen tegen die nooit een backup maken. Het gevolg bij harddisk problemen is dat belangrijke data en foto's verloren zijn. In een aantal gevallen kan ik nog wel gegevens veiligstellen maar dat lukt niet altijd. Dus mensen koop die externe harddisk en maak backups. Er komt een dag dat uw interne harddisk het begeeft en dan is de kans groot dat u alles kwijt bent.

Ik kan u helpen bij het configureren van een automatische backup. Een backup van uw belangrijke gegevens en emails worden dan automatisch uitgevoerd.

Hier een aantal links naar gratis software voor backup en file/folder synchronisatie:
PureSync
SyncBack (ook in het Nederlands)
FBackUp (ook in het Nederlands)
Everyday Auto Backup
Allway Sync

Een andere mogelijkheid om een backup te maken is "online" een backup maken.
Een gratis online backup maken tot 2Gb kan m.b.v. het programma DropBox.  Kijk op de website van
Dropbox voor meer informatie en uitleg over de werking van Dropbox.
Een andere aanbieder van gratis opslagruimte is Box. Kijk op de website van
Box
voor meer informatie.

Heeft u hulp of ondersteuning nodig met het instellen van een automatische backup neem dan contact op voor het maken van een afspraak.

Virusscanner en malware

Nog steeds kom ik computers en of mensen tegen die geen virusscanner hebben. Dit is vragen om problemen. Gebruikt u internet en email en heeft u geen actieve virusscanner dan is de kans op besmetting 99%. Als u een computer koopt zit er meestal een virusscanner voor-geinstalleerd. Deze is vaak maak 90 dagen actief, hierna zal deze niet meer updaten en loopt u gevaar op besmetting.

Is uw virusscanner verlopen of heeft u helemaal geen virusscanner kies dan 1 van deze virusscanners, deze zijn volledig gratis te gebruiken.
let op: installeer nooit meer dan 1 virusscanner op uw computer. Dus heeft u een verlopen virusscanner op uw computer verwijder deze dan eerst via het configuratiescherm.

Gratis virusscanners voor thuis/prive gebruik:
Microsoft Security Essentials
Avast AntiVirus
AVG AntiVirus

Virruscanners zijn onmisbaar, maar kunnen grote invloed op de performance van uw PC of laptop hebben. Kies daarom iets wat voldoende bescherming biedt maar uw computer niet teveel belast.
AV-Comparatives (een onafhankelijk test orgaan) voert regelmatig tests uit van virusscanners waarbij wordt gekeken naar o.a. snelheid en prestaties. Via deze link kun je de resultaten hiervan bekijken.
www.av-comparatives.org/comparativesreviews/performance-tests

Een andere must op iedere computer is het programma
Malwarebytes, dit programma verwijdert malicious software van uw computer, zoals adware, trojans etc.. Gebruik dit programma minimaal 1 x per week en laat het heel uw computer scannen. Dit programma kunt u gewoon tegelijk (samen) met uw virusscanner gebruiken.

PDF bestanden lezen

Veel mensen denken dat een PDF file alleen door Adobe Reader geopend en gelezen kan worden. Dit is echter een misverstand. Adobe reader is een ontzettend groot en log programma. Een PDF openen duurt vaak lang en bladeren in grote PDF bestanden is een ramp. Een andere programma om PDF bestanden te lezen is Foxit PDF Reader, dit programma is heel klein en dus minder log en belastend voor je systeem. Openen van een PDF bestand gaat vliegensvlug en bladeren in zeer grote PDF bestanden doet hij moeiteloos. Dus verwijder Adobe Reader van uw computer en installeer
Foxit PDF reader.
Bij de installatie van Foxit PDF reader wordt automatisch een Foxit Toolbar geinstalleerd. Als ik ergens een hekel aan heb dan zijn het wel die Toolbars in Internet Explorer.

De Foxit Toolbar kun je na installatie van Foxit reader direct weer verwijderen via het configuratiescherm.

Windows 7: Configuratiescherm -> Programma's en Onderdelen
Windows XP: Configuratiescherm -> Software

Uitpakken van ZIP, RAR en 7Z bestanden

Download je wel eens wat dan is de kans groot dat het bestand is "ingepakt". Een .ZIP file daar kan windows nog wel mee overweg maar zijn het .RAR of .7Z bestanden dan kan windows hier niets mee.
Een gratis programma om dit soort bestanden uit te pakken is
7-ZIP. Dus ga niet verder zoeken en gebruik gewoon dit programma. Het werkt vlekkeloos !

Wachtwoorden onthouden, NOOIT in Word en outlook => gebruik KeyPass.

Ik kom regelmatig PC's en laptop's tegen waar Word documenten op staan met de titel wachtwoorden.doc met daarin een lijst met wachtwoorden van bijna alle instanties en webwinkels waarmee de mensen ooit contact mee hebben gehad. Ook in postmappen kom ik vaak mailtjes tegen met allerlei wachtwoorden gewoon in leesbare text. Sla deze wachtwoorden niet op in een Word document en bewaar ze ook niet in Outlook. Mocht uw computer besmet raken met een virus of trojan dan bestaat het gevaar dat al uw wachtwoorden in verkeerde handen terechtkomen. Een goed en gratis programma om uw wachtwoorden op een veilige manier op te slaan is
KeyPass
. Het slaat de wachtwoorden op in een encrypted database op uw computer, u hoeft nog maar 1 wachtwoord in te stellen om de database te kunnen openen en hierin kunt u al uw wachtwoorden netjes opslaan en terugzoeken. Gebruik voor het KeyPass programma zelf een wachtwoord met minimaal 10 karakters. (letters en cijfers !)

Houd uw PC schoon !

Komt het wel eens voor dat uw pc er spontaan mee stops of vast loopt dan is de kans groot dat uw PC dusdanig is vervuilt dat hij te heet wordt. De ventilator en koelribben van de CPU krijgen de warmte niet weg.
Hieronder ziet u enkele voorbeelden van PC waarbij dit het geval was.

Een stoffige pc kast

De kast zit helemaal onder het stof, dit geeft meestal aan dat er aan de binnenkant van de PC ook teveel stof zit.

Een kast vol met stof

Onder op de bodem van de kast ook veel stof te zien.

CPU koeler vol met stof

De CPU koeler is helmaal vuil van het stof, de koeling is hierdoor niet voldoende.

Koelribben ook helemaal vol met stof

Zo zien de koelribben eruit als de ventilator van de koelribben wordt afgehaald, dit is een duidelijk voorbeeld van een PC die te heet wordt en daardoor vastloopt of afslaat.

Close up van de koelribben

Ik kan uw PC weer helemaal zuiver maken mbv een compressor, deze compressor is mobiel zodat ik dit eventueel ook bij u thuis kan doen.

Tip: zet uw pc niet op de grond, liever op een bureau of tafel. Maak regelmatig (1x per week) de omgeving van de PC schoon met een stofzuiger. Ga niet met de stofzuiger in de PC, dit kan statische ontladingen geven waardoor de PC defect raakt. Ook niet met de stofzuiger bij ventilatoren komen, die kunnen hierdoor defect gaan.

WelkomProfielDienstenTarief & GarantieTips en LinksContact